PREMIJERA PREDSTAVE „ŠUMA STRIBOROVA“ – projekt „Pjesma za sve mlade!“ UP.02.1.1.02.0010

Projekt „Pjesma za sve mlade!“ UP.02.1.1.02.0010 čiji je nositelj Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Županja, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda opet pomiče granice koje su postavljene pred mlade u nepovoljnom položaju, mlade s invaliditetom, mlade nezaposlene i mlade u sustavu socijalne skrbi.

23. svibnja 2019. godine održana je premijera predstave „Šuma Striborova“ I.B.Mažuranić, čiju režiju i prilagodbu teksta potpisuje gđa. Elvira Lučić, predstavnica partnerske organizacije na ovome projektu. Predstava je rezultat projektnog elementa 5 – Uključivanje mladih u nepovoljnom položaju u aktivnosti kazališne umjetnosti. Predstavi je prethodila Aktivnost dramskih radionica koje je provodila suradnica za kazališnu umjetnost, gđa. Mirjana Đaković. Unutar projektnog elementa 5 provedeno je 30 dramskih radionica i 20 radionica pripreme kazališne predstave od gotovo 200 sati rada, a u navedenim aktivnostima je sudjelovalo ukupno 25 mladih u nepovoljnom položaju u dobi od 15 do 25 godina.  

Predstava je izvedena u okviru obilježavanja sedme godišnjice osnivanja Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem koje djeluje pri Gradskom društvu Crvenog križa Županja, 23. svibnja 2019. godine u Kinu Mladost Županja s početkom u 16:30.

Iza predstave se krije mukotrpan rad sudionika koji su bili uključeni u aktivnosti kazališne umjetnosti na projektu „Pjesma za sve mlade!“, ali i cijelog projektnog tima koji se pobrinuo za realizaciju ove aktivnosti – koordinacija radionica, kostimografija, scenografija, motiviranje sudionika projekta – mladih u nepovoljnom položaju, bez kojih nam ova predstava ne bi imala zaista ovoliku važnost.

Ovim događajem, ali i cjelokupnim aktivnostima na ovome projektnom elementu smo ostvarili osnovni cilj projekta – mladima u nepovoljnom položaju, mladima s invaliditetom, mladima u sustavu socijalne skrbi i mladima nezaposlenima smo omogućili socijalnu uključenost u aktivnosti kazališne umjetnosti te smo im na taj način uspjeli „skinuti etiketu“ marginalizirane skupine društva, potaknuli smo njihov kreativni i socijalni razvoj, unaprijedili smo njihova znanja i vještine koje se odnose na dramske igre, scenski prostor, glas kao glumačko sredstvo, kreiranje dramskog teksta, osmišljavanje likova te istraživanje i komponiranje glazbenih minijatura za pojedine scene, a što je unaprijedilo njihovu zapošljivost te bolju socijalnu integraciju kroz upravo ovu javnu izvedbu kazališne predstave. Njihove motiviranosti nije nedostajalo, a tomu je pridonijelo Studijsko putovanje „Izlet u kazališnu umjetnost“ na kojemu su sudionici ovih aktivnosti posjetili HNK u Zagrebu i gledajući balet „Petar Pan“ htjeli biti kao glumci koje smo gledali. Ponosni smo jer su sudionici još jednom pomaknuli svoje granice – bez treme su stali na kazališnu pozornicu i pokazali da oni mogu, znaju i žele.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mirjana Đaković, suradnica za kazališnu umjetnost na projektu „Pjesma za sve mlade!“ o predstavi govori s ponosom: „Na predstavi se radilo od početka veljače do gotovo kraja svibnja, odnosno do same premijere. Imali smo gotovo 50 radionica i oko 200 sati rada, vježbanja, truda. Prvo su rađene dramske radionice, pripreme kroz različite metode i glumačke tehnike, a kako su njihove glumačke vještine sazrijevale lagano su uplovljavali u svijet I.B. Mažuranić i njezinu čarobnu priču. Uveli su nas u priču igrom svjetla i sjene, uz domišljatu režiju koja cijeloj glumačkoj ekipe daje mogućnost uvida i sudjelovanja u cijeloj predstavi – od početka do kraja (svi akteri su na bini tijekom trajanja izvedbe). Tim Domaćih, predvođen Tintilinićem, bio je utjelovljenje radosti, života, nade...Snaha, sin, majka, Stribor....koga izdvojiti, a ne nauditi pravednosti...“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od srca veliko hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji premijere predstave:
- partnerskoj organizaciji „Mrak Teatar“, gđi. Elviri Lučić koja potpisuje režiju i prilagodbu teksta i gđi. Andrijani Cvitanović koja je sudjelovala u uvježbavanju predstave sa sudionicima
- suradnici za kazališnu umjetnost na projektu - izvoditeljici aktivnosti dramskih radionica, gđi. Mirjani Đaković
- sudionicima glumcima – mladima u nepovoljnom položaju uključenih u projekt, u aktivnosti kazališne umjetnosti
- ravnateljici Gradskog društva Crvenog križa Županja, gđi. Mariji Duglić na velikoj podršci projektnom timu
- Hrvatskom radiju Županja i Vinkovačkoj televiziji koja nas je medijski pratila
- Foto video Focus za snimanje predstave
- Stanobiro d.o.o. Županja za ustupanje prostora Kino Mladost Županja za generalne probe i održavanje događaja premijere kazališne predstave
- djelatnicima Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem
- djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Županja koji su vozili sudionike na generalne probe i premijeru predstave
- svim obrtima koji su izrađivali scenografiju i kostimografiju
- volonterima i tehničkoj podršci
i veliko hvala svima koji su se odazvali, podržali i prepoznali neizmjernu vrijednost ovoga projekta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kazališna predstava „Šuma Striborova“ pripremljena je i izvedena u okviru projekta „Pjesma za sve mlade!“ UP.02.1.1.02.0010 i projektnog elementa 5 – Uključivanje mladih u nepovoljnom položaju u aktivnosti kazališne umjetnosti. Predstava je izvedena 23. svibnja 2019. godine u sklopu Vrtne zabave - obilježavanja sedme godišnjice osnivanja Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem koje djeluje pri Gradskom društvu Crvenog križa Županja. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Županja, a partnerska organizacija na projektu je Mrak teatar koja je zaslužna za pripremu i izvedbu kazališne predstave.

Projekt „Pjesma za sve mlade!“ sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.