GDCK Županja obilježilo 25. listopad – Dan dobrovoljnih davatelja krvi

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Tim povodom GDCK Županja je održalo svečanost u okviru kojega je uručivanjem zahvalnica, znački, plaketa i prigodnih poklona odalo priznanje višestrukim davateljima krvi te im zahvalilo za izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku.  Višestruki darivatelji krvi primili su zahvalnicu i značku za 5 i više (8 osoba), 10 i više (52 osobe), 20 i više (27 osoba), 30 i više (24 osobe), 40 i više (10 osoba), 50 i više (11 osoba – muškarci), te 75 i više darivanja krvi (2 osobe). Obiteljske zahvalnice primilo je 13 obitelji. Za izvanredni uspjeh 125 darivanja krvi zahvalnicu je dobila 1 osoba, a završne zahvalnice dobile su 2 osobe.

Svečanost je održana 22. listopada 2022. godine u Domu kulture u Drenovcima.

Načelnik općine Gunja gosp. Anto Gutić uručio je prigodni poklon Općine gospodinu Ivici Šikiću iz Gunje za 75 puta darovanu krv.

Načelnik općine Babina Greda gosp. Josip Krnić uručio je prigodni poklon Općine svom sumještaninu gosp. Mirku Vukoviću za 50 puta darovanu krv.

Načelnika općine Bošnjaci gospodin Andrija Juzbašić uručio je prigodne poklone Općine trojici svojih mještana iz Bošnjaka koji su 50 puta darovali krv, a to su: Zvonko Mišković, Dražen Ivić i Antun Tićac.

Načelnik općine Štitar gospodin Stjepan Gašparović uručio prigodni poklon svom sumještanu, gospodinu Marku Kobašu za 50 puta darovanu krv.

Načelnika općine Vrbanja gospodin Velimir Redl uručio je prigodni poklon trojici darovatelja krvi za 50 puta darovanu krv, gospodinu Frani Pačaru iz Vrbanje te Antunu Stjepanoviću i Nenadu Lamešiću iz Soljana.

Načelnik općine Drenovci gosp. Josip Nasurović prigodan poklon Općine za izvanredan uspjeh - 125 puta darovanu krv, uručio je gospodinu Darku Grdeniću iz Drenovaca. Gospodinu Grdeniću prigodni poklon uručilo je i Gradsko društvo Crvenog križa Županja.


Jubilarci – darivatelji krvi

 

PRIJEM JUBILARACA IZ ŽUPANJE KOD GRADONAČELNIKA GRADA ŽUPANJE

25. listopada 2022. godine, gradonačelnik grada Županje gospodin Damir Juzbašić ugostio je jubilarce darivatelje krvi sa područja grada Županje te je uručio prigodne darove jubilarcima koji su darivali krv 50 i više puta - Željku Lešiću, Ivici Pejiću, Zoranu Klaiću te Ivici Oršoliću koji je ovo dobro djelo učinio više od 75 puta.


Jubilarci na prijemu kod gradonačelnika grada Županje Damira Juzbašića, foto: Hrvatski radio Županja

 

PRIJEM JUBILARACA KOD VUKOVARSKO-SRIJEMSKOG ŽUPANA

25. listopada 2022. godine u organizaciji Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije u velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima održana je svečanost u povodu Dana dragovoljnih darovatelja krvi. Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić kao domaćin, predsjednik Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije dr. Mato Karalić i ravnateljica DCK VSŽ Marija Dugalić su zahvalili najhumanijima među nama i uručili im zaslužena priznanja Hrvatskog Crvenog križa i prigodne darove Vukovarsko-srijemske županije. Među 46 jubilaraca iz Vukovarsko-srijemske županije bilo zahvalnice i plakete primilo je 14 darivatelja krvi, predstavnika Gradskog društva Crvenog križa Županja, od toga 11 osoba za 50, 2 osobe za 75 i 1 osoba za izvanredni uspjeh od 125 darivanja krvi.

U ime svih jubilaraca, prisutnima se obratio gospodin Darko Grdenić, predsjednik Kluba 100 te darivatelj krvi koji je ostvario izvanredan uspjeh od 125 darivanja krvi.

  
Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci

 

AKCIJE DARIVANJA KRVI

Osim dodjele priznanja darivateljima krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Županja je i u cilju promicanja dobrovoljnog davalaštva krvi provelo četiri akcije darivanja krvi. Akcije su provedene 24. listopada 2022. godine u Posavskim Podgajcima i Cerni gdje su ukupno prikupljene 82 doze krvi, te 25. listopada 2022. godine u Drenovcima i Gunji, a prikupljeno je ukupno 78 doza krvi.

Gradsko društvo Crvenog križa Županja i dalje će provedbom akcija darivanja krvi promicati ovaj najhumaniji čin koji spašava brojne živote.

 

Od srca zahvaljujemo načelniku općine Drenovci gospodinu Josipu Nasuroviću koji je sa svojim suradnicima bio domaćin ovogodišnje svečanosti, načelnicima općina Gunja, Babina Greda, Bošnjaci, Štitar i Vrbanja, gradonačelniku grada Županje te županu Vukovarsko-srijemskom gospodinu Damiru Dekaniću. Također, zahvaljujemo svim predsjednicima općinskih i mjesnih društava, a posebice predsjednici Općinskog društva Crvenog križa Drenovci gospođi Anici Segeš koja je uvelike pomogla u organizaciji svečanosti. Zahvaljujemo i svim volonterima koji su sudjelovali u besprijekornoj organizaciji i održavanju svečanosti.

Najveća zahvala svim darivateljima krvi koji su svojom humanošću i solidarnošću spasili brojne živote i mnogima pomogli u ozdravljenju. Ovim putem pozivamo i sve osobe koje žele postati darivatelji krvi na odaziv na naše sljedeće akcije darivanja krvi.