Za djelatnike i volontere održana edukacija u okviru elementa TP – Tehnička pomoć FEAD projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 3“

U okviru projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 3“ i elementa TP – Tehnička pomoć, 28. ožujka 2023. godine u Garčinu provedena je edukacija na temu „Podjela humanitarne pomoći u uvjetima COVID krize. Obveze društava CK kao pružatelja socijalnih usluga i stalnih prikupljatelja te posrednika u radu s hranom.“.

Na edukaciji je sudjelovalo 25 djelatnika i volontera nositelja projekta i partnerskih organizacija: Gradska društva Crvenog križa Županja, Vinkovci, Vukovar, Ilok, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Novska i Hrvatska Kostajnica. Osim njih, na edukaciji je sudjelovao i predsjednik društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije gosp. Mato Karalić koji je prije edukacije pozdravio sudionike.

Edukacija je započela registracijom sudionika, a uvodne pozdrave održali su ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Županja Marija Dugalić i predsjednik Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije dr. Mato Karalić.

Edukacija je obuhvaćala temu podjela humanitarne pomoći u uvjetima COVID-19 krize gdje se govorilo o načinima podjele humanitarne pomoći, dijelila su se iskustva nositelja i partnerskih organizacija vezana uz podjelu pomoći u korona krizi. Osvrnuli smo se na propisane mjere za sprječavanje širenja zaraze i upute za poslodavce. Ravnateljica GDCK Županja Marija Dugalić osvrnula se na uvjete rada u GDCK Županja u vrijeme COVID-19 krize, aktivnosti koje su se provodile te kako smo odgovorili na kriznu situaciju. Druga tema obuhvaćala je obveze društava Crvenog križa kao stalnih prikupljatelja te posrednike u radu s hranom kroz zakonodavni okvir za stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći. Predstavljen je priručnik za doniranje hrane u kriznim situacijama kojeg je izradilo GDCK Osijek u suradnji s CEPOH-om,  Potrošačicom – društvom za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske, Centrom za edukaciju i informiranje potrošača, Humanitarnom udrugom Duga, te HAPIH-om. Predstavljeno je doniranje kroz zakonodavni okvir, a nositelj i partneri su iznijeli svoja iskustva vezana za doniranje.  Nadalje, edukacija je obuhvaćala i temu društava Crvenog križa kao pružatelje socijalnih usluga u kriznim situacijama. Predstavljen je zakonodavni okvir socijalnih usluga, a ravnateljica GDCK Županja Marija Dugalić predstavila je socijalne usluge GDCK Županja kao i socijalne usluge koje pružamo u kriznim situacijama. O provedbi socijalnih usluga u vrijeme COVID krize, kao i o djelovanju volontera govorila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović, kao i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branislav Tomić.

Nakon edukacije za sudionike je organiziran zajednički ručak.