FEAD III - Edukacija o održavanju osobne higijene i zdravlja te zdravom načinu života u svrhu prevencije zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti

12. svibnja 2021. godine u okviru elementa MD2 (popratne mjere) projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 2“ održana je edukacija o održavanju osobne higijene i zdravlja te zdravom načinu života u svrhu prevencije zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti.

Edukacija je održana u Oprisavcima u restoranu „Kuća dida Tunje“, a održala ju je dr. med. Vijorka Roseg, voditeljica Odjela za zdravstvene djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa.

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 25 djelatnika, volontera i članova Kluba mladeži prijavitelja projekta GDCK Županja i partnerskih organizacija HCK, GDCK Vinkovci, GDCK Vukovar, GDCK Ilok, GDCK Slavonski Brod, GDCK Nova Gradiška i GDCK Hrvatska Kostajnica.

Na samom početku edukacije, pozdravne govore održali su Marija Dugalić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Županja te Mato Karalić, predsjednik društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije.

Sukladno programu edukacije obrađene su sljedeće teme:

  • Promicanje zdravlja
  • Higijena i zdravlje – radionica
  • Izvanredni javnozdravstveni izazovi – epidemija COVID-19
  • Iskustva iz dobre prakse o promicanju zdravlja u društvima Crvenog križa
  • Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti

Nakon obrađenih gore navedenih tema uslijedili su završna rasprava i zaključak te zajednički ručak.

Po završetku, sudionici edukacije će u narednom razdoblju organizirati edukacije krajnjih korisnika o održavanju osobne higijene i zdravlja – najmanje 10 edukacija za krajnje korisnike s prosječno 20 sudionika po edukaciji. Tako će rezultat ove popratne mjere biti edukacija najmanje 200 krajnjih korisnika koji će steći osnovna znanja i svijest u vezi osobne higijene i zdravlja, kao i o zdravom načinu života u svrhu prevencije zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti.

Za potrebe provedbe ove popratne mjere izrađeno je i tiskano 2.000 letaka o održavanju osobne higijene i zdravlja, 600 letaka o pranju ruku. Po završetku edukacije partnerskim organizacijama je podijeljen promotivni materijal. Letke o održavanju osobne higijene bit će podijeljeni krajnjim korisnicima dok će se letci o pranju ruku postaviti u sanitarne čvorove javnih prostora koje korisnici ovoga projekta često koriste.

Edukacija je održana uz pridržavanje svih epidemioloških mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusa uz mjerenje temperature sudionicima prilikom dolaska.