U okviru FEAD projekta u osnovnim i srednjim školama provedena kampanja podizanja svijesti učenika o doniranju hrane

Pod sloganom „Doniranjem hrane pokažimo koliko nam je stalo do drugih i učinimo svijet boljim mjestom“ GDCK Županja i partnerske organizacije GDCK Vinkovci, Vukovar, Ilok, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Novska i Hrvatska Kostajnica proveli su kampanju podizanja svijesti učenika u osnovnim i srednjim školama o važnosti doniranja hrane kako bismo ih osvijestili o zabrinjavajućim brojkama osoba koje žive u riziku od siromaštva ili već žive u siromaštvu, ali i kako bismo ih potaknuli na doniranje hrane.

U tu svrhu, GDCK Županja izradilo je i tiskalo plakate s osnovnim informacijama o doniranju i siromaštvu te riziku od siromaštva u Republici Hrvatskoj. Tiskani plakati su bili postavljeni u hodnicima škola gdje je najveća cirkulacija učenika.

Od najranije dobi treba ukazivati na siromaštvo i činjenicu da oko nas postoje osobe i obitelji koji su u riziku od siromaštva ili već žive u siromaštvu. U današnjem svijetu obilja i lako dostupnih resursa, često zaboravljamo na one koji se suočavaju s nedostatkom osnovnih potrepština. No, svijest o važnosti solidarnosti i doniranja hrane može se razvijati već od najranijih dana, posebno kroz edukaciju u osnovnim i srednjim školama. Doniranje hrane nije samo čin dobrote, već i korak prema izgradnji boljeg društva u kojem brinemo jedni za druge, a podizanje svijesti o doniranju hrane važno je iz nekoliko razloga:

  • Solidarnost i empatija – podizanje svijesti o doniranju hrane pomaže djeci razviti osjećaj solidarnosti i empatije prema onima koji se suočavaju s glađu ili siromaštvom; ovim se potiče razumijevanje tuđih potreba i životnih izazova
  • Smanjenje rasipanja hrane - kroz kampanje podizanja svijesti o doniranju, djeca će postati svjesnija koliko se hrane rasipa svakodnevno te će biti sklonija odgovornom ponašanju prema resursima
  • Društvena odgovornost - doniranje hrane kao sastavni dio društvene odgovornosti i aktivnog angažmana unutar zajednice kod djece potiče osjećaj povezanosti s njihovim okruženjem te razumijevanje vlastite uloge u unapređenju istog

Zahvaljujemo svim školama na sudjelovanju u kampanji.

Kampanja se provodila u razdoblju od 03. do 28. travnja 2023. godine, u okviru projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 3“ koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju bolesti COVID-19.


Više o projektu pročitajte ovdje: http://crvenikrizzupanja.hr/fead-IV

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju bolesti COVID-19. 

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Županja.