„Ljubav nek' te pokreće“ – pjesma projekta „Pjesma za sve mlade!“ UP.02.1.1.02.0010

Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Županja nositelj je EU projekta „Pjesma za sve mlade!“ koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Kroz 18 mjeseci provedbe projekta, GDCK Županja projektom je mladima u nepovoljnom položaju omogućilo uključivanje u različite kulturno-umjetničke aktivnosti te im je na taj način omogućen kreativni i socijalni razvoj, sprječavanje rizika od ulaska u NEET skupinu društva (NEET- engl. skraćenica od ''not employed, not in education and not in training''), sprječavanje asocijalnog ponašanja te povećavanje  zapošljivosti. Do sada su provedene aktivnosti likovne, filmske i medijske, književne i kazališne umjetnosti, a tijekom gotovo cijele provedbe projekta provodile su se aktivnosti glazbene umjetnosti koje su glavna projektna aktivnost po kojoj i sam projekt nosi naziv „Pjesma za sve mlade!“

                Posljednja aktivnost unutar projektnog elementa 3 – Uključivanje mladih u nepovoljnom položaju u aktivnosti glazbene umjetnosti je Aktivnost 3.2. Stvaranje i snimanje pjesme projekta kojoj su prethodile aktivnosti glazbenih radionica, a one su svojevrsna uvertira u aktivnosti stvaranja i snimanja pjesme. U aktivnosti je sudjelovalo ukupno 25 mladih u nepovoljnom položaju, pripadnici ciljne skupine u dobi od 15 – 25 godina; mladi nezaposleni, mladi s invaliditetom, mladi u sustavu socijalne skrbi te mladi opće populacije.

Pjesma „Ljubav nek' te pokreće“ stvorena je u suradnji s poznatom županjskom renomiranom rock grupom Opća Opasnost. Tekst i glazbu potpisuje županjski tekstopisac i glazbenik, Mario Vestić. Tekst i glazba pjesme razumljivi su svima, a ujedno nose snažne poruke. Lajtmotiv pjesme o životnoj borbi, ljubavi prema životu, pozitivnom pogledu na svijet i najposlije vjeri u samoga sebe, zaista je snažna poruka mladima, ali i odraslima koji su zalutali na svom životnom putu. Pjesmu su sudionici projekta - pripadnici ciljne skupine zajednički s bendom Opća Opasnost snimali u tonskom studiju „Mak“ u Gradištu. Aranžman i produkciju pjesme potpisuje Branimir Jovanovac – Bani koji nam je u studiju omogućio ugodan boravak te doživljaje koje će i sudionici projekta, ali i projektni tim zaista pamtiti. Ponosni smo jer smo mladima omogućili doživljaj profesionalnog snimanja pjesme u studiju koji većina mladih neće imati prilike iskusiti.  

         Nakon snimanja pjesme, snimili smo i spot za pjesmu. Video snimanje, montažu i režiju potpisuje Marko Zeljković – Zelja koji je za Opću Opasnost snimio desetke video spotova, a surađivao je i s drugim poznatim bendovima. Izvanredan Markov pristup sudionicima projekta i glavnim glumcima u spotu, zaslužan je za odlično obavljen cjelodnevni posao te potpuno spontanu, prirodnu i ugodnu atmosferu na setu.

Marko nam je nakon snimanja spota priznao: „Obzirom na cijelu situaciju i ideju koju smo imali, mislio sam da će snimanje biti zapravo teško i da se većina zamišljenog neće uspjeti realizirati. Pokazalo se da smo snimili sve pa i više od prvotne ideje. Dečki i cure su bili fantastični. Nevjerojatno lako smo snimili sve scene, većinu iz prvog pokušaja. Shvatili su sve što se od njih traži i maestralno odradili svoj dio posla, u maniru profesionalaca! Lijepo je kada dođeš na snimanje i kada su stvari posložene kao na najjačim setovima, kad je sve dogovoreno, pripremljeno i čeka spremno. Na tom dijelu zahvaljujem projektnom timu koji je ovo snimanje pretvorio u ugodan i nimalo težak posao.“


Nakon ovakve povratne informacije, bez obzira na sve dodatne napore koje je projektni tim uložio u realizaciju projektnih aktivnosti, s ponosom možemo reći kako smo i ovoga puta pomaknuli granice mladih u nepovoljnom položaju i time ostvarili sve ciljeve projekta.

Zahvaljujemo Mariju Vestiću koji je napisao tekst i glazbu za prilagođenu pjesmu projekta, Branimiru Jovanovcu – Baniju na tonskom snimanju, aranžmanu i produkciji, izdavačkoj kući Croatia Records na grafičkoj pripremi dizajna CD-a i omota za CD te proizvodnju, Marku Zeljkoviću – Zelji na režiji, video snimanju i montaži video spota, Lidiji Ferenc na šminkanju glumaca, vlasnicima restorana Bistro „Old House“ 1914 na ustupanju prostora za snimanje spota, roditeljima sudionika, posebice mladih s invaliditetom na svoj podršci koju su nam mogli pružiti. Najveća zahvala županjskom rock bendu Opća Opasnost koji je prihvatio najveću ulogu u ovoj aktivnosti. Bend je još jednom pokazao svoje veliko srce  prihvaćajući naše mlade u nepovoljnom položaju kao ravnopravne članove naše lokalne zajednice.

Na samom kraju projekta, zahvaljujemo mladima koji su se uključili u ovu, ali i sve druge projektne aktivnosti i tijekom radionica usprkos teškoj situaciji i zaista nepovoljnim položajima u kojima se nalaze, prepoznali svoje potencijale te ih iskoristili na najbolji mogući način, a time ujedno i doprinijeli ostvarenju svih ciljeva ovoga zaista vrijednog projekta. 

Pjesmu i spot ćemo uskoro objaviti.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.