Započeo projekt razmjene mladih "Misija: socijalna uključenost"

Gradskom društvu Crvenog križa Županja odobren je projekt razmjene mladih pod nazivom "Misija: socijalna uključenost", koji je prijavljen na drugom roku Poziva na dostavu projektnih prijedloga Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Riječ je o projektu razmjene mladih sa susjednim partnerskim zemljama Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom, a  koji je namijenjen mladima s manje mogućnosti u dobi od 18 do 25 godina. Provodi se u sklopu programa Erasmus+, a financira ga Europska komisija posredstvom Agencije za mobilnost i programe Europske unije. U projektu sudjeluju sudionici iz Gradskog društva Crvenog križa Županja, sudionici iz Crvenog krsta Sombor te sudionici iz Udruge osoba s posebnim potrebama ''Put u život'' Orašje. Aktivnosti se provode u Odmaralištu GDCK-a Županja, a trajat će od 6. rujna do 15. rujna 2017. godine. Projektom je planirano uključivanje 48 sudionika.

 Glavni cilj projekta je poticanje socijalne uključenosti mladih s manje mogućnosti čime će se potaknuti  učenje i razvoj socijalnih vještina kod mladih s manje mogućnosti, poučiti mlade s invaliditetom o njihovim pravima, potaknuti razvoj interesa kod mladih s manje mogućnosti, potaknuti mlade na aktivnije uključivanje u život lokalne zajednice te omogućiti mladima stjecanje vještina važnih na tržištu rada.

Ovaj projekt razmjene mladih sukladan je ciljevima i prioritetima Erasmus+ programa jer ima za cilj promicanje jednakosti i inkluzije tako što će omogućiti pristup sudionicima s manje mogućnosti i potaknuti njihovu socijalnu uključenost. Projekt se temelji na vrijednostima EU, odnosno poštivanju ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanje ljudskih prava, uključujući prava mladih sa invaliditetom.

Sudionici ovog projekta će steći ili unaprijediti svoje komunikacijske i socijalne vještine kako bi se potaklo na samozastupanje, stvaranje i iznošenje svojih stavova i asertivno zauzimanje za svoja prava. Potaknut će se razvoj interesa kod mladih s manje mogućnosti, kako bi utjecali na njihove životne navike i potaknuli ih na korištenje resursa u svojoj zajednici, sudjelovanje u društvenim aktivnostima njihove zajednice i smanjili vrijeme koje provode pred tv-om ili računalom. Kroz nekoliko ciljanih aktivnosti, mladi će naučiti nešto više o svojim pravima i kako prepoznati kršenje ljudskih prava. Sudionici će započeti razvoj važnih znanja i vještina bitnih za uključivanje na tržištu rada. Sudjelujući u projektu, mladi će predstavljati svoju kulturu i upoznavati tuđu, razvijati vlastitu kreativnost, steći nova poznanstva i prijateljstva i na taj način proširiti svoju socijalnu mrežu i poboljšati svoje samopouzdanje.

Upravo usmjerenost prema mladima s manje mogućnosti jedan je od stupova rada Europske unije na području mladih s obzirom na činjenicu da su oni najviše pogođeni ekonomskom krizom i njezinim posljedicama. Ovi mladi nalaze se u realnoj opasnosti da budu potpuno isključeni iz društvenog života stoga ovim projektom želimo mladima s manje mogućnosti osigurati stjecanje vještina koje će im omogućiti da ostvare svoj puni potencijal u životu i da se ostvare kao punopravni članovi društva te da iz društva ni u kojoj mjeri ne budu isključeni.