Studijski posjet delegacije Crvenih križeva iz Bosne i Hercegovine

15. studenog 2022. godine Gradsko društvo Crvenog križa Županja ugostilo je delegaciju Crvenih križeva iz Bosne i Hercegovine u okviru studijskog posjeta kao aktivnosti na projektu „Starenje i zdravlje“, a koji je podržan od strane Švicarskog Crvenog križa, Vlade Brčko distrikta BiH – Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge i lokalne samouprave iz kojih dolaze društva CK. Delegaciju je činilo devet predstavnika Švicarskog Crvenog križa, Crvenog krsta Prnjavor, Crvenog križa Kalesija, Crvenog križa Žepče te Crvenog krsta/križa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Tema studijskog posjeta vezana je za pružanje socijalnih usluga i razmjenu iskustava.

Ravnateljica GDCK Županja Marija Dugalić je sudionike upoznala s Hrvatskim Crvenim križem te Gradskim društvom Crvenog križa Županja, ustrojstvom i socijalnim uslugama koje pruža korisnicima. Ravnateljica i djelatnice GDCK Županja tako su predstavile uslugu pomoći u kući – zakonodavni okvir i provedbu u GDCK Županja, uslugu posudionice bolesničkih pomagala, Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem te programa Zaželi.

O funkcioniranju zdravstvene njege u kući unazad 25 godina, te o funkcioniranju institucionalnog zbrinjavanja starih i nemoćnih sudionicima je pričala Ljubica Čolakovac, ravnateljica zdravstvene ustanove za njegu u kući te dvaju domova za stare i nemoćne "Svjetlost". Gradište i Eurovita Županja. 

 

 

 

 

Zaposlenici Crvenih križeva iz Bosne i Hercegovine koji su u svom radu zaduženi za provedbu usluge pomoći u kući obišli su i teren, odnosno po jednog korisnika socijalne usluge pomoći u kući u Gunji i Babinoj Gredi. Na taj su način imali priliku razgovarati s našim korisnicima i od njih čuti povratne informacije.

 

Sudionici studijskog posjeta su obišli i Cjelodnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem, upoznali su se sa stručnim timom te korisnicima, a ujedno su vidjeli način rada boravka i aktivnosti koje se provode s korisnicima.

Ovaj studijski posjet izvrsna je prilika za međusobno upoznavanje načina rada te razmjenu iskustava u svrhu što kvalitetnijeg zadovoljavanja potreba naših korisnika.

Zahvaljujemo delegaciji što su prije svega odabrali Gradsko društvo Crvenog križa Županja kao primjer dobre prakse u provedbi socijalnih usluga, a potom zahvaljujemo i na njihovoj posjeti.