Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Tjedan Crvenog križa

8. svibnja se diljem svijeta obilježava Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen 1828. godine.

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Hrvatskoj započinje Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. U tom Tjednu društva Crvenoga križa diljem Hrvatske provodila su brojne korisne aktivnosti kako bi se građani upoznali s djelovanjem Hrvatskog Crvenog križa i njegovog 131 društva.

Gradsko društvo Crvenog križa Županja Svjetski je dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježilo 07. svibnja 2022. godine na Trgu kralja Tomislava u Županji.

U vremenu od 09 do 11 sati predstavljali smo građanima djelatnosti i projekte koje provodimo: Zaželi, FEAD, Zajedno sretni u starosti i Erasmus+, a u suradnji s Domom zdravlja Županja zainteresiranim građanima smo mjerili krvni tlak i šećer u krvi. Ukupno je 115 građana sudjelovalo na akciji. Također, provodili smo i učlanjivanje građana te ovim putem zahvaljujemo svima koji su na ovaj način podržali rad GDCK Županja.

Zahvaljujemo medicinskim sestrama Doma zdravlja Županja koje su provele akciju. Također, zahvaljujemo mladima GDCK Županja.

  

 


Tjedan Crvenog križa započeo je Svjetskim danom Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i trajao je sve do 15. svibnja 2022. godine, a u tom tjednu smo proveli niz aktivnosti.

1. Promotivni štand u Babinoj Gredi
09. svibnja 2022. godine, uz promotivni štand, GDCK Županja je od 9 do 11 sati u Babinoj Gredi provelo akciju mjerenja krvnog tlaka, a sudjelovala je ukupno 21 osoba.

2. Promotivni štand u Gunji
10. svibnja 2022. godine GDCK Županja je na promotivnom štandu mještanima Gunje promoviralo djelatnosti, programe i projekte, a provedena je i akcija mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Akciji se odazvala 31 osoba.

 

Na oba događaja, u Babinoj Gredi i Gunji, zainteresirani su se mogli učlaniti u Crveni križ. Zahvaljujemo svima koji su na ovaj način podržali rad GDCK Županja.

3. Obilazak škola i mjesnih i općinskih društava na području djelovanja GDCK Županja
Djelatnici GDCK Županja obišli su škole na području djelovanja GDCK Županja, njih ukupno 16 s ciljem promidžbe djelatnosti, programa i projekata GDCK Županja te nastavka kvalitetne suradnje s povjerenicima, voditeljima mladeži u osnovnim i srednjim školama. Također, s istim ciljem djelatnici GDCK Županja su obišli mjesna i općinska društva.

 

4. Hrvatska volontira 2022
13. svibnja 2022. godine u vremenu od 10 do 12 sati GDCK Županja organiziralo je i provelo volontersku aktivnost, eko-radionicu kreativnog recikliranja u Cjelodnevnom boravku za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem. Reciklirali smo stari papir i od njega pravili novi, od čepova boca smo izrađivali eko sliku te od starog tekstila izrađene su slike na stiroporu. Po završetku eko radionice, volonteri su se družili s našim korisnicima s ciljem senzibilizacije mladih i kvalitetnije interakcije.

U aktivnost se uključilo 13 volontera, 10 učenika iz Obrtničko-industrijske škole s profesoricom Danijelom Tomšić te 3 volontera Crvenog križa Županja.

Više o manifestaciji možete pročitati ovdje.

 

GDCK Županja će u svibnju 2022. godine provesti još dvije aktivnosti.

21. svibnja 2022. godine održat će se 23. Susret volontera Crvenog križa županjske Posavine. Domaćin susreta biti će Općinsko društvo Crvenog križa Cerna, a događaj će se održati na lovačkoj kući L.U. „Jelen“ Cerna s početkom u 10 sati.

27. svibnja 2022. godine obilježit ćemo desetu godišnjicu rada Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem GDCK Županja. Program će započeti u 17 sati u Kino dvorani Mladost.