Svjetski dan prve pomoći 2020.

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći je zajednička akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa s ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način pružene prve pomoći.

Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku pomoć, već je važan početni korak u spašavanju života, smanjenju invaliditeta i povećavanju šansi za preživljavanje.

Nesreće se događaju u svakodnevnom životu, ali i u raznim kriznim situacijama i mogu pogoditi bilo koga od nas. Lokalni stanovnici koji se zateknu na mjestu katastrofe zaslužni su za 90% spašenih života. Učenjem i usvajanjem vještina prve pomoći svatko se može pripremiti za situaciju u kojoj svojim znanjem i primjenom naučenog može spasiti nečiji život.

Klub mladeži Gradskog društvo Crvenog križa Županja je do sada svake godine Svjetski dan prve pomoći obilježavalo različitim pokaznim vježbama i radionicama na gradskom trgu na kojima su sudjelovali zainteresirani građani, slučajni prolaznici, grupe djece vrtićkog i školskog uzrast, članovi Društva za pomoć osobama s invaliditetom „Golubovi“ Županja i korisnici Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem GDCK Županja. Redovito su se u ove aktivnosti, demonstrirajući lanac pomoći, uključivale i druge službe i udruge – 2019. godine Dom zdravlja Županja, Zavod za hitnu medicinu Županja. 2018. godine sudjelovali su Policijska postaja Županja, Vatrogasno društvo Županja, Zavod za hitnu medicinu Županja, Dom zdravlja Županja, Vučna služba Auto Franjo Jovanić te Moto klub Gradište.

Ove godine smo, zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusom obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći odlučili prilagoditi trenutnoj epidemiološkoj situaciji u RH te Vam kratku edukaciju o oživljavanju, odnosno reanimaciji (engl. CPR) donosimo online, u nastavku članka.

Video: oživljavanje (reanimacija, engl. CPR)

 

Prilikom pružanja prve pomoći postoji velika mogućnost zaraze s COVID-19 te je stoga potrebno primijeniti mjere sprečavanja širenja virusa koje možete pročitati na linku:

https://bit.ly/preporuke-pruzanjepp

 

Kako biste naučili ili obnovili svoje znanje iz pružanja prve pomoći, dostupna je aplikacija „Hrvatski Crveni križ“ za iOS i Android operativni sustav koju možete preuzeti u svom App Store ili Google Play aplikaciji.

iOS: https://apps.apple.com/tt/app/hrvatski-crveni-kri%C5%BE/id1232164021

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.hck.crvenikriz

 

Izvor: Hrvatski Crveni križ


Zanimljivosti:

CPR (Kardio-pulmonalna reanimacija) samo vanjskom masažom srca: 

Ako niste voljni dati umjetno disanje (strah od infekcije), možete provoditi samo vanjsku masažu srca. Ako se provodi samo vanjska masaža srca, ona treba biti neprekidna i frekvencije 100 pritisaka na sredini grudne kosti / min. Vanjska masaža srca se prekida samo kad unesrećeni počinje normalno disati.

Tko zna odrediti frekvenciju od 100 pritisaka/min? – Onaj tko pjeva/sluša pjesmu Stayin' alive popularnog rock sastava Bee Gees!

Zašto pjesma Stayin alive?

"Pjevajući poznatu pjesmu, obični čovjek spasio je život neznancu koristeći tehniku CPR-a (vanjske masaže srca). Evo što se dogodilo: Tom Maimone (52) iznenada se srušio na prilaznom putu u Delrayu u Floridi, u travnju 2009. Tom Elowson, naišao je na Maimoneino tijelo te mu je odlučio pomoći. Dok su drugi prolaznici zvali 911, Elowson je prepoznao da se radi o srčanom zastoju, pritiskao je snažno i brzo Maimoneina prsa i pjevušio poznatu melodiju: „Ah, ha ha ha, stayin' alive, stayin' alive. Ah, ha, ha, ha, stayin' alive.“

Bolničari su stigli nekoliko minuta kasnije, a nakon nekoliko šokova defibrilatorom, Maimone se osvijestio. U bolnici mu je ugrađen stent zbog začepljenja koronarne arterije. Ubrzo nakon toga izašao je iz bolnice.

Snažno i brzo pritiskanje središta prsa u ritmu pjesme „Stayin' Alive“ koju su Bee Gees proslavili u klasičnom filmu sedamdesetih godina „Groznica subotnje večeri“ žrtvi iznenadnog srčanog zastoja može pružiti priliku za preživljavanje jer pjesma ima ritam od najmanje 100 otkucaja u minuti što je jednaka preporučena brzina/frekvencija CPR kompresije prsa.“

Izvor: www.heart.org

Ova tehnika reanimacije može udvostručiti ili utrostručiti šanse za preživljavanje žrtve od iznenadnog zastoja srca.

Dakle, ukoliko ne možete ili ne želite raditi klasičnu reanimaciju unesrećenoj osobi, nazovite broj HMP 194 te dok radite snažne i brze kompresije u središtu prsa žrtve otpjevajte pjesmu „Stayin' Alive“ kako biste održavali ritam kompresija od sto otkucaja u minuti i čekajte dolazak hitne medicinske pomoći.

Naučite ovu pjesmu. Naučite reanimaciju samo vanjskom masažom srca. Jednostavno je i spašava živote!

Pjesma:

 

CPR s vanjskom masažom srca: