Završna konferencija projekta „Nada – Hoffnung“ Mobilno savjetovanje – Mobilni ormar

08. rujna 2021. godine Gradsko društvo Crvenog križa Županja je s partnerskom organizacijom Diakonieverein im Diakonischen Werk Karlsruhe e.V. u prostorijama Gradske vijećnice održalo završnu konferenciju projekta „Nada – Hoffnung“ Mobilno savjetovanje – Mobilni ormar.

Nositelj projekta bilo je GDCK Županja, a provodio se u razdoblju od 01. listopada 2019. do 31.12.2020. godine na području grada Županje i općina Babina Greda, Gradište, Bošnjaci i Štitar.

Konferenciji su nazočila 22 sudionika kojima su predstavljeni rezultati nastali tijekom 15 mjeseci provedbe projekta.

 

 

Cilj projekta vrijednog 51.215,00 €, kojeg je financirao Diakonieverein Karlsruhe bio je povećanje socijalne uključenosti u društvu skupina koje su u riziku od socijalne isključenosti. Cilj se ostvaruje širenjem i unapređenjem kvalitete socijalnih usluga te zadovoljavanjem socijalnih potreba ciljne skupine.

Ciljne skupine projekta su bile:

 • Staračka jednočlana i dvočlana domaćinstva primatelji Zajamčene minimalne naknade
 • Staračka domaćinstva minimalnih prihoda, poljoprivredne mirovine i mirovine iz Bosne i Hercegovine
 • Samci ili obitelji sa teško bolesnim članovima ili invalidnim članovima
 • Obitelji s troje i više djece koji se suočavaju s raznim izazovima i problemima
 • Primatelji zajamčene minimalne naknade
 • Obitelji i samci koji nisu korisnici socijalnih prava ali su se privremeno našli u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji

Projektnim aktivnostima obuhvaćeno je 257 korisnika, odnosno 100 domaćinstava.

Rezultati provedbe:

U okviru projektnog elementa Mobilno savjetovanje pružene su ukupno 642 usluge, a aktivnosti su:

 • Individualna savjetovanja krajnjih korisnika u njihovim domovima i putem telefonskih poziva (375 usluga)
 • Pomoć u pribavljanju potrebnih informacija (221 usluga)
 • Pomoć u ostvarivanju kontakata s drugim pružateljima usluga ili dionicima radi prevladavanja individualnih poteškoća (13 usluga)
 • Poticanje na socijalno uključivanje višečlanih obitelji (10 usluga)
 • Pružanje podrške u ostvarivanju socijalnih usluga i prava (23 usluge)
 • Praćenje obiteljske situacije i dostupnost korisnicima – svakodnevno
 • Izrađen program za vođenje evidencije korisnika i pruženih usluga

U okviru projektnog elementa Mobilni ormar pruženo je ukupno 250 usluga, a aktivnosti su:

 • Pružanje materijalne pomoći - odjeća, obuća, mali kućanski aparati, tekstil i ostale stvari za domaćinstvo; u pravilu rabljena roba (166 usluga)
 • Prijevoz korisnika  u zdravstvene ustanove, Centar za socijalnu skrb ili druge institucije zbog osobnih potreba korisnika ( 84 prijevoza)
 • Pokretanje „Socijalnog dućana - rabljena odjeća, obuća i drugo“ u Županji za korisnike koji su u mogućnosti sami doći po pomoć ( prosječno tjedno 40-tak korisnika)

U okviru projektnog elementa Upravljanje projektom i administracija, voditeljica projekta Marijana Mutabdžić je obavljanjem poslova organizacije, usmjeravanja, nadzora te praćenja provedbe projektnih aktivnosti osigurala njihovu ujednačenu provedbu te kvalitetno izvještavanje o provedbi projektnih aktivnosti, dok  je u projektnom elementu Promidžba i vidljivost izradom i diseminacijom promotivnih materijala i javnim nastupima osigurano širenje vidljivosti projekta te informiranje i promidžbe projektnih ciljeva u lokalnim zajednicama na projektnom području.

U prosincu 2019. godine partnerska organizacija Diakonieverein im Diakonischen Werk Karlsruhe e.V. Gradskom društvu Crvenog križa Županja doniralo kombi za potrebe kvalitetne provedbe projektnih aktivnosti, a u istom mjesecu je doniralo jedan šleper različite rabljene robe (odjeća, obuća, kućanski tekstil, mali kućanski aparati i sl.).

Promjene koje su nastale provedbom ovoga projekta su višestruke; krajnji korisnici su informirani o dostupnim socijalnim uslugama i pravima, potaknuto je socijalno uključivanje u zajednicu 257 korisnika iz 100 domaćinstava, povećana je razina svijesti građana o doniranju materijalne pomoći, ublaženo je siromaštvo kroz pružanje materijalne pomoći krajnjim korisnicima te je ublažen njihov osjećaj marginaliziranosti u zajednici.

Prilikom boravka u Županji predstavnici partnerske organizacije, gosp. Wolfgang Stoll,  direktor Diakonieverein im Diakonischen Werk Karlsruhe e.V. i drugi predstavnici; gđa Jelena Kuhar Papeša, gosp. Patrick Hensel, gosp. Marc Beck, te gđa Natalia Ansa Held posjetili su Socijalni dućan u Županji i Gunji te od djelatnika i volontera mogli čuti o iskustvima rada te ih međusobno razmijeniti.

„Veseli nas što ćemo suradnju s Crvenim križem Županja nastaviti. Ona je ostvarena kroz socijalni dućan te mobilno savjetovanje koje je inicirano ovim projektom i koji će se također nastaviti. Također, nastavit ćemo i razmjenu znanja naših dviju organizacija.“ – istaknuo je gosp. Wolfgang Stoll, direktor Diakonieverin Karlsruhe.

 

Zahvaljujemo svim dionicima ovoga projekta na suradnji: Diakonieverein Diakonisches Werk Karlsruhe, Njemačko-hrvatskoj zajednici Karlsruhe, Centru za socijalnu skrb Županja, Gradu Županja, općinama Babina Greda, Gradište, Bošnjaci, Štitar, Domu zdravlja Županja, Ustanovi za zdravstvenu njegu u kući „Ljubica“ Županja, Društvu za pomoć osobama s invaliditetom Golubovi Županja, medijima na praćenju provedbe projektnih aktivnosti te na koncu samim korisnicima projektnih aktivnosti.

Reportažu u dnevniku Vinkovačke televizije pogledajte ovdje: https://youtu.be/1I23MwbY47s?t=968