HCK Socijalna Kuharica

Socijalna kuharica je nastala kao dio projekta „Humanitarni paket za Slavoniju 2“ koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Županja u partnerstvu sa Hrvatskim Crvenim križem  i  društima Crvenog križa Glina, Kutina, Nova Gradiška, Novska, Petrinja, Sisak, Slavonski Brod, Topusko, Vinkovci i Vukovar. Kao suradnici u provedbu projekta uključena su i društva Crvenog križa Hrvatska Kostajnica, Dvor, Gvozd i Ilok. Projekt je financiran je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) a provodi se od 30. rujna 2016.do 29. prosinca 2017.godine.

 

Kuharica je prvenstveno namijenjena  građanima u potrebi koji imaju ograničene kućne budžete,  ali i svima  drugima koji žele jesti dobro i relativno jeftino oslanjajući se na pomalo zaboravljenu tradicionalnu hrvatsku kuhinju. Svakako treba istaknuti kako malo novca ne mora značiti i lošu prehranu. Naprotiv!

Kuharica je izrađena u suradnji s timom kulinarskog studija Majstor kuhar s idejom da se ponude recepti za pripremu ukusnih i nutritivno vrijednih jela u uvjetima  ograničenoga kućnog budžeta i namirnica. Recepti su praćeni savjetima i informacijama za najpotrebitije građane kako učinkovito koristiti raspoložive namirnice i složiti tjedni jelovnik po tom načelu. Stoga HCK kuharica nosi pridjev socijalna, ali to je samo jedna strana priče.
 
Usto, ova kuharica donosi recepte tradicionalne narodne kuhinje različitih krajeva Hrvatske iz pera kuharskih majstora koji su naša tradicionalna jela osuvremenili i ponudili na nov način. U njoj su jela na kojima su odrasle mnoge generacije, a danas se rijetko nalaze na kućnim jelovnicima ili u restoranskoj ponudi, a dio toga je i zaboravljen ili se kuha samo na malim lokaliziranim područjima i to obično prigodničarski. U ovoj knjizi dominiraju recepti iz središnje Hrvatske i Slavonije, međutim mogu se pronaći i jela koja pripadaju  dalmatinskoj i istarskoj kuharskoj tradiciji.

Jesti dobro, zdravo i štedljivo!

Zašto smo posegnuli u tradicionalnu hrvatsku gastronomiju? Upravo zato jer ona nudi odgovor na pitanje kako jesti dobro, zdravo i štedljivo. Većina naših obitelji od davnine je raspolagala skromnim proračunom za hranu, ali maštovitost i poduzetnost domaćica i domaćina omogućila je da se ograničenim sredstvima u kuhinji postižu zadivljujući rezultati. Tako su nastala mnoga tradicionalna jela i slastice. Današnja poduzetna obiteljska gospodarstva i restorani uključuju ih u gastronomsku turističku ponudu i postižu uspjeh na zahtjevnom tržištu.

Ova je knjiga zbirka recepata po kojima su kuhale naše bake i djedovi. Sastojci recepata, odnosno namirnice koje se u njoj mogu pronaći jednostavne su i lako dostupne, međusobno kombinirane i pripremljene na način koji jamči slastan okus i puno domaćih mirisa kuhanog obroka. Tradicionalna jela nastala su u domaćim kuhinjama, na udaljenim imanjima, u okolnostima koje je današnjim naraštajima teško i zamisliti. Do dućana se nije moglo i nije išlo svaki dan. Obiteljski su se obroci spravljali od osnovnih, trajno dostupnih namirnica koje su se zatekle u kući. Domišljatost, vještina i maštovitost kuharice ili kuhara bili su osnovni mehanizam za stvaranje svakodnevnoga jelovnika.
 

Socijalna kuharica podiže kvalitetu prehrane

 

Namirnice svakodnevno dostupne u trgovačkim centrima često su smanjene hranjive vrijednosti, tretirane kemijskim sredstvima za povećanje trajnosti, a raspoloživo je gotovo sve od lokalnih do međunarodnih namirnica. Ovdje predložena jela odmiču nas od polupripremljenih jela i namirnica koje su preplavile trgovačke centre i/ili brze i jeftine fast food prehrane jer brzo i jeftino na kvalitetan i zdrav način podiže kvalitetu naše prehrane. Danas se sve više zahtjevnih potrošača okreće tradiciji u cjelokupnom procesu proizvodnje hrane - od polja do stola. 
 

Osnovna ideja ove kuharice jest objedinjavanje recepata koji omogućuju to da se uz osnovne namirnice iz paketa koje su trajnijeg karaktera i temelj su svakodnevne prehrane te uz nabavu dodatnih svježih namirnica s ograničenim budžetom, priprave jednostavni i ukusni kuhani obroci koji će zadovoljiti dnevne potrebe obitelji, ali i zahtjevne ukuse sladokusaca.

Vjerujemo  da će oni koji ih iskušaju iz potrebe i oni koji ih iskušaju iz obilja, doživjeti užitak i zadovoljstvo.

 

Zahvalni smo timu kulinarskog studija „Majstor kuhar“ na odlično odrađenoj zadaći, a našoj kolegici Anne Marie Radić i njenom timu na  zaista velikom trudu oko izrade  ovog izvrsnog priručnika.

PREUZMITE KUHARICU