Aktivnosti GDCK Županja tijekom krizne situacije uzrokovane potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji

29.12.2020. godine Sisačko – moslavačku županiju pogodio je razoran potres u kojem su stradali Petrinja, Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica te brojna okolna mjesta, naselja i zaseoci.

Kako je priprema i odgovor na katastrofe jedna od redovnih djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa, Gradsko društvo Crvenoga križ Županja je istoga trenutka na raspolaganje dalo sve svoje resurse te je aktivno sudjelovalo u pomoći potresom pogođenim područjima.

 

 

 

HUMANITARNA POMOĆ

30.12.2020. GDCK Županja je započelo s prikupljanjem humanitarne pomoći za potresom pogođenom stanovništvo. Prema uputama Hrvatskog Crvenog križa, prikupljala se hrana i higijena, odjeća i obuća te grijalice i ostale potrepštine. Osim u Centru za distribuciju materijalne pomoći u Županji, donacije su se prikupljale u mjesnim društvima Crvenog križa Gunja, Posavski Podgajci, Drenovci, Babina Greda, Gradište i Cerna. Pristigle donacije humanitarne pomoći zaprimali su i sortirali djelatnici i volonteri. Ovim putem zahvaljujemo Gradu Županji, Sladorani d.d. tvornici šećera Županja, AVEM-u d.o.o. iz Županje, trgovini AKORD Županja te svim građanima koji su donirali humanitarnu pomoć.

09.01.2021. godine iz GDCK Županja transportirana je humanitarna pomoć u skladište Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Ukupno je transportirana 21 tona i 80 kilograma humanitarne pomoći u hrani, higijeni, grijalicama i ostalim potrepštinama u ukupnoj vrijednosti od 146.596,14 kuna. Humanitarnu pomoć volonterski je svojim vozilom transportirao autoprijevoznik iz Gunje, gosp. Dražen Simić na čemu ovom prilikom zahvaljujemo.

VOLONTERI

U aktivnostima pomoći stanovništvu koje je pogođeno razornim potresom, sudjelovalo je ukupno 60 volontera. Volonteri su bili angažirani na poslovima zaprimanja i sortiranja donacija, a njih 11 je išlo u ispomoć na teren u Petrinju, Sisak i Hrvatsku Kostajnicu. Od 29.12.2020. godine ostvareno je 1.494 volonterskih sati.

MJESTO

BROJ VOLONTERA

VOLONTERSKI SATI

Županja

30

577

Gunja (Centar za distribuciju materijalne pomoći)

4

160

Gunja (Mladi župe sv. Jakova)

9

162

Drenovci

7

252

Podgajci

10

200

Babina Greda

14

111

Cerna

6

12

Gradište

10

20

UKUPNO

60

1494

 

SLUŽBA TRAŽENJA

30.12.2020. godine GDCK Županja je za potrebe Službe traženja, obnavljanja obiteljskih veza i pružanja humanitarne pomoći započelo evidentirati evakuirane osobe koje su smještene na području županjske Posavine. Do sada je evidentirano 5 obitelji, odnosno 15 osoba. Svakoj obitelji je pružena humanitarna pomoć i psihosocijalna podrška. 

INTERVENTNI TIMOVI

Do sada je od 29.12.2020. godine na terenu bilo 6 interventnih ekipa na području Petrinje, Siska i  Hrvatske Kostajnice. Tijekom sveukupno 11 dana djelovanja na terenu, 7 djelatnika bilo je raspoređeno na administrativne i logističke poslove u Operativnom centru Hrvatskog Crvenog križa te pružanje psihosocijalne podrške, dok je 11 volontera bilo raspoređeno na poslove distribucije humanitarne pomoći na terenu te sortiranje donacija u skladištu Hrvatskog Crvenog križa.  

Tijekom krizne situacije uspostavljen je dežurni telefon (0994262022) na kojem građani od 0 do 24 sata na dan mogu dobiti sve potrebne informacije u vezi donacija i volontiranja.

Uz sve redovne djelatnosti i projekte koje trenutno provodimo, nastavljamo i dalje pomagati potresom pogođenom stanovništvu Sisačko – moslavačke županije.